Menu
EUR
Wat is de juiste kleurtemperatuur voor LED verlichting?

Wat is de juiste kleurtemperatuur voor LED verlichting?

Wat is de ideale kleurtemperatuur voor LED-verlichting?

LED verlichting, een populaire keuze in hedendaagse verlichtingsoplossingen, is verkrijgbaar in een breed scala aan lichtkleuren. Het bereik varieert van RGB LED verlichting die elke kleur van de regenboog kan produceren, tot witte LED verlichting die beschikbaar is in uiteenlopende kleurtemperaturen. Maar waarom is het zo essentieel om de juiste lichtkleur of kleurtemperatuur te kiezen voor jouw specifieke ruimte? En hoe beïnvloedt deze keuze jouw dagelijkse leven en biologisch ritme?

LED verlichting is daarom verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer en geler de kleur van het licht. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder en blauwer de kleur van het licht. Ledpaneelgroothandel biedt 2200K, 2700K, 3000K, 4000K en 6000K LED verlichting aan. Het is vaak lastig te bepalen welke lichtkleur geschikt is voor welke ruimte. Het lezen van deze blog zal u meer duidelijkheid geven over de effecten van verschillende kleurtemperaturen en u helpen om de juiste keuze te maken.

Kleurtemperatuur: een cruciale factor voor LED verlichting

De keuze van de juiste kleurtemperatuur is essentieel omdat deze afhankelijk is van de aard van de ruimte en het beoogde gebruik ervan. In kritieke omgevingen zoals operatiekamers, kan warm wit licht bijvoorbeeld het zicht beperken, wat potentieel gevaarlijk is. Naast deze praktische aspecten, creëert de kleurtemperatuur ook een bepaalde sfeer en heeft het invloed op het biologisch ritme van de mens.

Bij LED verlichting wordt de kleurtemperatuur uitgedrukt in Kelvin (K). Lagere Kelvinwaarden geven een warmere, geler lichtkleur, terwijl hogere waarden een kouder, blauwer licht produceren. Ledpaneelgroothandel biedt bijvoorbeeld LED verlichting aan met kleurtemperaturen van 2200K, 2700K, 3000K, 4000K en 6000K.

Maar welke lichtkleur is nu geschikt voor welke ruimte? Dit artikel geeft je diepgaande inzichten in de effecten van verschillende kleurtemperaturen en helpt je om de juiste keuze te maken voor jouw behoeften.

De invloed van de kleurtemperatuur op het biologisch ritme

De noodzakelijke kleurtemperatuur kan variëren afhankelijk van jouw activiteiten en het tijdstip van de dag. Dit komt doordat de lichtkleur de productie van melatonine, een hormoon dat het slaap-waakritme van het lichaam reguleert, kan beïnvloeden.

Bijvoorbeeld, koud/helder licht remt de afgifte van melatonine, waardoor je alert en gefocust blijft. Daarom is het een uitstekende keuze voor werkomgevingen, waar het de productiviteit kan verhogen. Warm wit licht daarentegen, kan gevoelens van vermoeidheid opwekken, waardoor het minder geschikt is voor kantoren. Een warmere kleurtemperatuur is meer geschikt voor avonduren, wanneer ontspanning en rust essentieel zijn. 

Welke kleur op welk tijdstip 

Hieronder geven we een handige richtlijn over de ideale lichttemperaturen op verschillende tijdstippen: 

  • 8:00 - 10:00: koud licht
  • 12:00 - 13:00: warm licht
  • 13:00 - 14:00: koud licht
  • 18:00 - 20:00: warm licht

Houd in gedachten dat dit slechts richtlijnen zijn. De optimale kleurtemperatuur kan variëren afhankelijk van de persoon en de activiteit. Voor meer informatie over dit onderwerp, kun je deze blog lezen over Human Centric Lighting.

Overzicht van de kleurtemperaturen van LED lampen 

Ledpaneelgroothandel biedt LED lampen aan met een scala aan lichtkleuren, variërend van 2200K (flame wit) tot 6000K (koud wit). Elk van deze kleurtemperaturen heeft zijn unieke kenmerken en geschikte toepassingen, zoals hieronder uitgelegd: 

  • 2200K (flame wit): Deze lichtkleur, vergelijkbaar met kaarslicht, wordt vaak gebruikt voor sfeerverlichting in restaurants en slaapkamers.
  • 2700K (extra warm wit): Deze lichtkleur, vergelijkbaar met traditionele verlichting zoals halogeen- en gloeilampen, wordt veelvuldig gebruikt in huiselijke omgevingen.
  • 3000K (warm wit): Deze sfeervolle lichtkleur wordt vaak gebruikt in ontvangsthallen, winkels en kleedkamers.
  • 4000K (helder wit): Dit neutrale licht wordt vaak gebruikt in kantoren, showrooms, kapsalons, schoonheidssalons, keukens en scholen.
  • 6000K (koud wit): Deze lichtkleur wordt vaak gebruikt in ruimtes waar goed zicht belangrijk is, zoals magazijnen, tandartspraktijken, ziekenhuizen en werkplaatsen.

Hieronder is een handige tabel die laat zien welke kleurtemperaturen het beste zijn voor verschillende omgevingen. Maar onthoud, dit is een richtlijn, en de keuze kan afhangen van persoonlijke smaak en specifieke behoeften.

Welke kleur in welke omgeving

Onderstaande tabel is een richtlijn voor welke kleuren verlichting geschikt zijn voor verschillende ruimtes. U hoeft zich hier niet exact aan te houden, want het gaat ook om persoonlijke smaak. Voor verder advies kunt u contact met ons opnemen. 

Kleurtemperatuur (Kelvin)

Omgeving

Warm Wit

 

2200K

Restaurant

2200K - 2700K 

Slaapkamer

3000K

Woonkamer

3000K

Bar

3000K

Bioscoop

3000K

Casino

3000K

Dagverblijf

3000K

Gemeentehuis

3000K

Hotel

3000K

Sauna

3000K

Theater

3000K

Wachtkamer

3000K

Winkel

Helder Wit

 

4000K

Keuken

4000K

Badkamer

4000K

Studeerkamer

4000K

Showroom

4000K

Apotheek

4000K

Huisartsenpraktijk

4000K

Fitnesscentrum

4000K

Klaslokaal

4000K

Kantoor

Koud Wit

 

6000K

Atelier/werkplaats

6000K

Magazijn

6000K

Operatiezaal

6000K

Parkeergarage

6000K

Fabriekshal

6000K

Tandartspraktijk

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €99,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!