Menu
EUR

Verschillen MR16 LED spots en GU10 LED spots

Als je halogeenspotjes wilt vervangen door LED-spots, zijn er twee typen waaruit je kunt kiezen: MR16 en GU10. Er zijn echter verschillen tussen beide typen waar rekening mee moet worden gehouden.

Voltage

Het eerste verschil is het voltage waarop ze werken. De MR16 LED-spot werkt op laagspanning en vereist een externe trafo, terwijl de GU10 LED-spot direct op 230V werkt. Ook is er een fysiek verschil in de lampvoet: de MR16 LED-spot wordt in de houder geprikt, terwijl de GU10 LED-spot met een kwartslag wordt vastgezet.

Levensduur

Een ander belangrijk verschil is de levensduur van de halogeen- en LED-spots. Over het algemeen gaan MR16 halogeenlampen langer mee dan GU10 halogeenlampen. De levensduur van de GU10 halogeenlamp is gemiddeld 2000-3000 branduren, terwijl de MR16 halogeenlamp gemiddeld rond de 5000 branduren meegaat. De levensduur van beide LED-spots is echter vergelijkbaar: 20.000 tot 50.000 uur. Het zwakke punt in de keten is echter de trafo, die de levensduur van de MR16 LED-spot kan beperken.

Energieconsumptie

Energieconsumptie is een ander belangrijk verschil. De MR16 LED-spot bespaart ongeveer 80% in vergelijking met halogeenspots van dezelfde wattage. Voor GU10 LED-spots is dit nog hoger. Een 50 Watt halogeenlamp kan worden vervangen door een 6 Watt GU10 LED-spot. Bovendien is er geen externe trafo nodig voor GU10 LED-spots.

Dimmen

Het dimmen van LED-spots kan problematisch zijn. Hoewel MR16 LED-spots dimbaar zijn met een speciale LED-trafo, kunnen de lampen beginnen te knipperen wanneer ze gedimd worden. Dit probleem wordt vermeden met GU10 LED-spots, die bovendien de mogelijkheid hebben van "dimtone". De lichtkleur verschuift van 2700K naar 2200K wanneer de spot wordt gedimd.

Kosten

Tot slot is er een prijsverschil tussen de twee typen LED-spots. GU10 LED-spots zijn over het algemeen goedkoper dan MR16 LED-spots, met een prijsverschil van 10-20%.

Conclusie

Hoewel MR16 LED-spots gemakkelijker te installeren zijn, adviseren experts om over te stappen op GU10 LED-spots vanwege hun hogere energie-efficiëntie, gemakkelijkere dimbaarheid en lagere prijs.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €99,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking
Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!