Menu
EUR
Wat is de Unified Glare Rating (UGR)?

Wat is de Unified Glare Rating (UGR)?

De Unified Glare Rating (UGR) is een bepalende factor in de wereld van lichten, vanwege de directe invloed op de productiviteit en het welzijn in werkomgevingen. Deze numerieke indicator, gereguleerd door Europese normen, meet de intensiteit van hinderlijke verblinding veroorzaakt door lichtbronnen.

De betekenis van UGR

De Unified Glare Rating, ook bekend als UGR, is een numerieke indicator die het vermogen van lichtbronnen en armaturen om hinderlijk te verblinden, uitdrukt. De waarde wordt berekend aan de hand van de Europese normen voor binnenverlichting, waaronder NEN-EN 12464-1 voor Nederland en NBN-EN 12464-1 voor België. Een lagere UGR-waarde betekent minder verblinding, wat resulteert in een comfortabelere en productievere werkomgeving.

De impact van UGR op de werkplek

Hoewel verlichting een vaak over het hoofd gezien aspect van bedrijfsomgevingen is, is het cruciaal voor de productiviteit en het welzijn van werknemers. De verlichting moet voldoende helder zijn voor werknemers om hun taken uit te voeren zonder verblind te worden. De UGR-waarde speelt daarom een cruciale rol binnen bedrijven.

Verlichting heeft een directe invloed op onze productiviteit, welzijn en zelfs onze algemene gezondheid. Een adequate verlichting kan werknemers helpen zich beter te concentreren, de efficiëntie te verhogen en vermoeidheid van de ogen te verminderen. Het kiezen van de juiste verlichtingsoplossing, rekening houdend met de UGR-waarde, kan een significante invloed hebben op het verbeteren van de werkervaring.

Factoren die de UGR beïnvloeden

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de UGR. Deze factoren omvatten:

  • De vorm en grootte van de ruimte.
  • De luminantie (oppervlaktehelderheid) van de wanden, het plafond, de vloer en andere grote vlakken.
  • Het type armatuur en afscherming.
  • De verdeling van de armaturen in de ruimte.
  • De waarnemingsposities.

UGR-waarden in verschillende ruimtes

De norm NEN-EN 12464-1 definieert de Unified Glare Rating (UGR) voor visueel comfort van licht, met grenswaarden voor verblinding. Een hogere UGR geeft meer kans op verblinding, terwijl een lagere waarde, met name onder de 15, minder verblinding aangeeft. Deze norm stelt tevens de maximale UGR-waarden vast voor diverse ruimtes: 

  • Tekenkamers: UGR <16
  • Kantoren: UGR <19
  • Entree ruimten: UGR <22
  • Opslagruimten, archieven, trappen en liften: UGR <25
  • Gangen en verkeersruimten: UGR <28

UGR19 LED panelen

Er zijn LED panelen beschikbaar met een UGR van minder dan 19, wat ideaal is voor gebruik op kantoren. Daarnaast zijn er ook flikkervrije drivers voor LED panelen, die voorkomen dat de panelen (onopgemerkt) flikkeren. Hoewel flikkering vaak niet opgemerkt wordt, reageren onze ogen er wel op, wat kan leiden tot vermoeidheid. Door gebruik te maken van flikkervrije drivers, kan dit probleem eenvoudig worden voorkomen.

[products=blog_ugr_panelen]

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €99,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!