Menu
EUR
Wat houdt de Power Factor van een lamp in?

Wat houdt de Power Factor van een lamp in?

Als ondernemer of consument is de energierekening een grote kostenpost. Het is daarom van groot belang om in de energiekosten te besparen. Dit kun je doen door inefficiënt stroomgebruik aan te pakken. De Power Factor speelt hierin een grote rol. In dit artikel leggen we uit wat de Powerfactor is en hoe het voor je eigen stroomgebruik van invloed kan zijn. Zo weet je waar je op moet letten wanneer je LED verlichting uitkiest.

Wat is de Power Factor?

De Power Factor is een maatstaf waarmee we de efficiëntie van stroom in kaart brengen. Powerfactor wordt ook wel arbeidsfactor genoemd. Het geeft aan hoeveel blindstroom een apparaat produceert. Alle elektrische apparaten, waaronder LED lampen, hebben ieder een unieke powerfactor. De Power Factor is het verschil tussen het werkelijke vermogen en het schijnbare vermogen. Dit ontstaat door een faseverschil tussen spanning (V) en stroom (A).

De formule om de powerfactor van een lamp te berekenen is: werkelijk vermogen x 100 / schijnbaar vermogen

Powerfactor

Wat is blindstroom?

Zoals eerder benoemd, geeft de Power Factor aan hoeveel blindstroom een elektrisch apparaat produceert. Maar wat is nou eigenlijk blindstroom? Wanneer er meer stroom door een LED lamp loopt dan dat er daadwerkelijk gebruikt wordt, wordt dit blindstroom genoemd. LED verlichting die veel blindstroom produceren, verbruiken onnodig extra stroom. Een LED lamp die weinig blindstroom oplevert, heeft een hogere energie-efficiëntie. 

Nadelen van lampen die veel blindstroom produceren:

  • Deze LED lampen zorgen voor onnodige stroomkosten.
  • De werking van de LED verlichting is minder goed: denk hierbij aan vaker voorkomen van storingen, flikkerende lampen en uitval en krachtverlies bij elektronische apparatuur.
  • Overbelasting van het elektriciteitsnet: als er veel blindstroom in het elektriciteitsnet terechtkomt vervuilen we het stroomnetwerk. 
  • Groter brandrisico: LED lampen met een hoog percentage blindstroom zorgen ervoor dat kabels sneller worden aangetast, waardoor kortsluiting of zelf vonken kunnen ontstaan.

Werkelijk versus schijnbaar vermogen

De Power Factor wordt berekend door het schijnbaar vermogen (Ps) te delen door het werkelijke vermogen (P). Het werkelijke vermogen is de stroom die werkelijk gebruikt wordt, ook wel het beschikbare vermogen genoemd. Het schijnbare vermogen is het vermogen dat wel geproduceerd wordt, maar niet nuttig is voor het gebruik van je LED verlichting.

Waar kun je zelf op letten?

Wat je zelf kunt doen om de energie-efficiëntie hoog te houden, is een grote hoeveelheid blindstroom voorkomen. Zorg ervoor dat je LED lampen koopt waarbij een grote hoeveelheid stroom wordt omgezet als werkelijk vermogen. Maar hoe doe je dat? Hieronder worden een aantal adviezen omschreven.

Kies een hoge Powerfactor

Hoe hoger de Power Factor, hoe minder blindstroom er wordt verbruikt. Als uitgangspunt wordt een Power Factor van 0,85 of hoger aangehouden. Ideaal zou een hoge Power Factor van 0,5 of hoger zijn. Is de Powerfactor lager dan 0,85? Dan wordt er te veel blindstroom gebruikt. Veel LED verlichting die wij aanbieden hebben een powerfactor tussen de 0,9 en 1. Deze verlichting verbruikt maar weinig blindstroom.

Bekijk de specificaties

In veel gevallen staat de powerfactor aangegeven bij de lamp op onze website. Je vindt de powerfactor terug bij de specificaties. Zoals eerder omschreven is het aan te raden om voor een zo hoog mogelijke Power Factor te gaan. Zo hou je het verschil tussen de spanning en de stroom zo klein mogelijk.

Installeer een slimme meter

Ook de aanschaf van een slimme meter is een goede overweging. Slimme meters kunnen het aantal blindstroom dat je produceert goed in kaart brengen. Informeer jezelf over de opties bij je energieleverancier. 

Conclusie

Kortom, lampen met veel blindstroom kunnen negatieve gevolgen hebben voor je energierekening en kunnen daarnaast schadelijk zijn voor het elektriciteitsnetwerk. Je kunt zelf eenvoudig stappen zetten om een grote hoeveelheid blindstroom te voorkomen. Maak de juiste overweging bij het kiezen van LED verlichting voor je ruimte. Kijk hierbij goed naar de powerfactor van de lamp. Ga voor verlichting met een hoge Power Factor en voorkom dat je verlichting koopt met een lage powerfactor.

Bestel verlichting met een hoge Power Factor

Heb je na het lezen van deze blog genoeg kennis opgebouwd om je LED verlichting aan te schaffen? Neem dan een kijkje in ons assortiment LED lampen en bestel vandaag nog je LED lampen met een hoge powerfactor.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €99,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!